Ticari bir mekanda kâr elde etmek, masrafları minimize etmekten geçer. Bu teknik işyerinde enerji tasarrufu ile yalnızca işyerinizin masraflarını kısmanıza yol açmaz, aynı zamanda daha yeşil bir dünya için gösterdiğiniz çabayı vurgular. Bu masrafların en göze çarpanı enerji kullanımıdır. Enerji tasarrufu, sizin firmanızın geleceği için çok önemlidir.
Firmanızın Enerji Masrafları
İşyerleri için ciddi bir masraf teşkil etmekte olan enerji masrafları, 2000’li yıllardan itibaren gündemde olan enerji tasarruf politikaların da başlıca sebebidir. İşyerlerinde elektriğin 7/24 kullanılması ve bazı aletlerin, ekipmanların sürekli olarak açık olması gerekebilir. Bu da ay sonunda hem dünyaya hem cüzdanınızda açılan bir yaranın işareti olabilir.
İşyerlerinde bilgisayarların, kameraların, aydınlatmaların sürekli çalışması gerekebilir, bunun sonucunda pasif olarak kullanılan elektronik aletlerin enerji kullanımlarının gerekliliği gözden geçirilmelidir. Eğer söz konusu yer bir üretim tesisiyse, ciddi anlamda enerji tüketen üretim hatları ve makineler gerekecektir. Bu durumda enerji tüketiminin sürekli ve yüksek miktarlarda olacağını söyleyebiliriz.
Tüm bunlarla birlikte, ofis, atölye gibi amaçlarla kullanılan yerlerde meskenlere göre çok daha yüksek elektrik masrafları ödemek gerekir. Dolayısıyla, yapılan iş ne olursa olsun büyük masraflardan kaçınmak için tasarruf önlemleri almak gerekir. Aksi takdirde kazancınızın bir kısmı, elektrik kullanım masraflarına harcanabilir ve hedeflediğiniz kârın gerisinde kalabilirsiniz. Ekonominin sınava tabi tutulduğu bu dönemde, masraflarınızı gözden geçirmek hem sizin hem de iş yerinizin yararına olacaktır.
Ancak işyerlerinde belli hususlara dikkat ederek enerjiden tasarruf etmek ve korkutucu masraflardan kaçınmak mümkündür. Buna yardımcı olmak amacıyla sizin için oldukça basit önlemlerin yer aldığı bir liste hazırladık.
İşyerinizde Neden Enerji Tasarrufu Yapmalısınız?
- Tasarruf yaparak, maliyetleri ciddi anlamda düşürebilir ve kâr elde edebilirsiniz. Enerji tüketimi birçok sektörde en büyük harcama kalemlerinden birini oluşturmaktadır. Nitelikli bir biçimde tasarruf yaparak büyük bir mali yükten kurtulmanız mümkün olacaktır.
- Sürdürülebilirlik, çevreyi korumanın temel koşullarından biridir. Niteliksiz ve yoğun enerji tüketimi de sürdürülebilirliğin önündeki en büyük engeller arasındadır. Enerji tüketiminde tasarruf ederek sürdürülebilirliğe, dolayısıyla çevrenin korunmasına katkıda bulunabilirsiniz.
- Yoğun enerji tüketimi aynı zamanda büyük bir güvenlik riski teşkil etmektedir. Elektrik sebebiyle çıkan yangınların önemli bir kısmı, gereksiz ve yoğun sirkülasyondan kaynaklanmaktadır. Enerji tasarrufu yaparak çalışma alanlarınızı sağlıklı hâle getirebilir, yaralanmaları, can ve mal kayıplarını büyük oranda önleyebilirsiniz.
- Birleşmiş Milletler ’in ‘’Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’’ arasında olan ‘’Erişilebilir Temiz Enerji’’ maddesini destekleyen bir işyerine sahip olmanız, kurumsal kimliğinize değer katarken, müşterilerinizin gözündeki yeriniz sağlamlaşacaktır.
1. Elektrikli Eşyaları Kullanırken Dikkat Etmeniz Gerekenler
İşyerinde kullanılan eşyaların, gereçlerin ve ekipmanların hemen hemen hepsi elektrikle çalışır. Dolayısıyla, elektrikten tasarruf etme için öncelikle bu eşyaları doğru biçimde kullanmak gerekir. Aşağıdaki hususlara dikkat ederek, eşyaları kullanırken ciddi anlamda tasarruf sağlayabilirsiniz.
Kullanmadığınız Hiçbir Şeyi Prizde Bırakmayın
Genellikle sanılanın aksine, eşyalar prizde kaldıkları sürece elektrik tüketmeye devam ederler. Hatta bazı aletlerin prize takılı olup çalıştıkları zaman tükettikleri enerjiyle kapalıyken tükettikleri enerji hemen hemen aynıdır. Dolayısıyla, enerji tasarrufu sağlamak istiyorsanız öncelikle çalışmayan ve kullanmadığınız ürünleri prizden çekmeniz gerekir. Yalnızca kullanmanız ve açık kalması gereken aletleri prize bağlamanız yeterli olacaktır. Bunlar başlıca, gıda depolayan veya 7/24 açık kalması gereken sunucu odaları olabilir. Önemli olan, bütün gün çalışması gerekmeyen elektronik aletleri tespit etmek ve tasarruf etmek için enerji tüketim saatlerini kısıtlamaktır.
Eşyaları prizde bırakmak, yüksek enerji tüketimine sahip olmakla birlikte güvenlik açısından da büyük risk taşır. Prizde bırakılan eşya, sürekli enerji tükettiği için sigorta atmasına, tesisatın zarar görmesine hatta yangına sebep olabilir. Bunun gibi faktörler felaket riskleriyle beraber sigorta masraflarınızı da arttıracaktır. Sürekli elektriğe maruz kalan aletler de aynı sebeplerden ötürü bozulabilirler. Tüm bunları gözden geçirmeli ve eşyaları prizde bırakmamak için büyük bir özen göstermelisiniz.
İşiniz Olmayan Her Şeyi Kapatın
Yapılan araştırmalar, herhangi bir fonksiyonu olmadığı hâlde çalışır durumda olan elektronik eşyaların enerji tüketiminin önemli bir yüzdesini oluşturduğunu göstermektedir. Özellikle, nadiren kullanılan elektronik eşyaların gün boyunca çalışır hâlde tutulması elektrik faturanıza ciddi bir yük bindirecektir. Böyle bir durumla karşılaşmamak için eşyaları yalnızca kullanacağınız ve ihtiyaç duyacağınız durumlarda çalıştırmanızı tavsiye ederiz. Bu duruma örnek olarak mutfağınızda yalnızca ihtiyaç duyulduğunda kullanılan elektrikli su ısıtıcıları ya da meyve suyu sıkacakları örnek verilebilir.
Diğer yandan, her eşyanın belli bir kullanım ömrü vardır. Kullanılmayan eşyaların çalışır hâlde olması, kullanım ömrünü kısaltacaktır. Her ne kadar tamir ederek eşyaların kullanım ömrünü uzatmak mümkün olsa da sürekli çalışır hâlde tutmak aletlere ciddi zarar verebilir. Dolayısıyla, hem eşyalarınızın kullanım ömrünü ve performansını hem de elektrik tasarrufunu düşünerek, eşyaları kullanmadığınız hâlde çalışır durumda tutmaktan kaçınmanız faydalı olacaktır.
2. Tesisat Bakımı ve Yenilemesi
Tesisatın kalitesi, tasarruf sağlamak için en önemli hususlardan biridir. Tasarruflu eşyalar kullansanız bile tesisat gerekli niteliklere sahip değilse yüksek enerji tüketimi görülebilir. Böyle bir durum can ve mal güvenliği için de tehlikeli olacaktır. Dolayısıyla işyerinde enerji tasarrufu sağlamak için öncelikle tesisatı kontrol etmeniz faydalı olacaktır.
Tesisatınız Eskiyse Mutlaka Yenileyin
Türkiye’de, özellikle büyük şehirlerde birçok işyeri 25 yıldan eski binalarda bulunmaktadır. Bu binalarda eski elektrik tesisatları kullanılır. Elektrik tesisatlarının belli bir ömrü vardır ve bir süre sonra kullanılmaz hâle gelebilirler. Tesisatlarda, kaçak gibi durumların olabilmesiyle birlikte, eski tesisatlar enerji sirkülasyonunu tasarruf sağlanacak biçimde yönetemez. Dolayısıyla eski bir tesisatınız varsa tesisatınızı mutlaka yenilemeniz gerekir. Buna ek olarak, enerji tüketiminizi takip eden ve size raporlayan akıllı sayaçlar size enerji tasarrufu yapmanızda yardımcı olacaktır.
Yüksek İletim Gücüne Sahip Kablolar Kullanın
Elektrik enerjisini taşıyan kabloların, bağlı oldukları sistemlerin yükünü kaldırabilmeleri gerekir. Aksi takdirde bu durum aşırı enerji tüketimine, hatta sigorta atmasına ve patlamalara sebep olabilir. Yeni bir işyeri açmadan önce kullanacağınız ekipmanın tüketeceği enerjiyi gözden geçirerek, bu enerjiyi kaldıracak nitelikte kablolar kullanmalısınız. Bunun için her zaman sertifikalı elektrik teknisyenlerinin tavsiyesine uymanızı şiddetle öneririz. Topraklı priz ve kablolar kullanarak, enerjinin tasarruflu ve güvenli bir şekilde sirküle olmasını sağlayabilirsiniz.
Açıkta Kalan Kablolara Dikkat Edin
Kabloların açıkta kalması ve karışması hem enerji tasarrufu hem de güvenlik açısından sorun yaratır. Ayrıca bu durumda kablolar zarar göreceği için sürekli yenileme gerekebilir. Kabloları hiçbir surette açıkta bırakmamalı ve doğru yerlerden geçirmelisiniz. Eğer yeni bir işyeri açıyorsanız, bir adım ilerisini düşünüp gerekli olacak kabloların ve elektrik çıkışlarını önceden planlayıp duvarlara gömülmesini sağlayabilirsiniz. Kabloların doğru şekilde konumlandırılması elektrik enerjisinin sorunsuz bir şekilde sirküle olmasını sağlayacaktır.
Sigortaları Yenileyin
Eski tip sigortalar, yeni üretilen elektronik eşyalar için elverişli değildir. Eski sigortalarda atma sorunu sürekli olabilir. Bu da eşyaların bozulmasına sebebiyet verir. Yine bir elektrik teknisyeninden alacağınız yardımla elektrik tesisatınızı günümüz şartlarına taşımanız önemlidir. Ayrıca eşyalar tekrar tekrar çalıştırılacağı için yoğun bir enerji tüketimine sebep olacaktır. Yeni sigortalar kullanarak bu durumun önüne geçebilir, tasarruflu ve sürekliliği olan bir enerji sirkülasyonu sağlayabilirsiniz. Hem alandaki hem de panodaki sigortaları yenilemeniz bu açıdan faydalı olacaktır.
Güç Kaynağı Kullanın
Elektrik panonuzda güç kaynağı kullanarak, fazla enerjiyi biriktirebilir ve elektrik kesintisi gibi durumlarda kullanabilirsiniz. Ayrıca güç kaynağı kullanımı, tesisatta sirküle olan fazla enerjiyi aldığı için tasarruf da sağlamaktadır. Güç kaynağı ile parafudr gibi fazla enerjinin sirkülasyonda tehlike yaratmasını önleyen sistemleri de kullanmanız gerekir. Elektronik eşyaları kullanmaya başlamadan önce, binadaki panoyu kontrol edip gereken tüm sistemin kurulu olduğundan emin olmalısınız.
3. Doğru Ürünleri Seçin
Her elektronik ürünün çalışmak için belli bir oranda elektrik enerjisine ihtiyacı vardır. Bu miktar, ürünle ilgili gösterge ve kılavuzlarda yer alır. Dolayısıyla, tasarrufun satın alma aşamasında dikkat edilmesi gereken bir konu olduğunu söyleyebiliriz. Doğru ürünleri seçerek işyerinizde enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz. Bunun yanında ürünleri satın almadan önce ürünlerin enerji tüketimleri konusunda bilgiye sahip olmanız enerji masraflarınızı azaltmakta yardımcı olacaktır.
Elektrik Tasarrufu Olan Ürünleri Tercih Edin
Son yıllarda birçok marka, enerji tasarruflu ürünler üretmektedir. Bilgisayarlardan ısıtma sistemlerine, televizyondan sanayi makinelerine kadar birçok farklı kalemde az enerjiyle yüksek performans gösteren ürünler bulmak mümkündür. Her ne kadar alternatiflerine kıyasla fiyatları değişkenlik gösterse de işyerinizde bu ürünleri tercih ederek elektrik kullanımını azaltabilir, dolayısıyla enerjiden ciddi anlamda tasarruf edebilirsiniz.
Enerji tasarrufu olan ürünlerin çoğu, aynı zamanda yüksek performans özelliğine sahiptir. Nitekim yüksek oranda elektrik enerjisi tüketen ürünler çoğunlukla çabuk bozulmaktadır. Enerji tasarruflu ürünler kullanarak çalışma performansınızı arttırabilir ve böylece işinizin sürekliliğini sağlayabilirsiniz. İşiniz için veya işyerinizde gündelik amaçlarda kullanmak üzere elektronik eşya satın alırken tasarruf özelliğine dikkat etmenizi tavsiye ederiz.
Uzatma Kablolarında Topraklı Modelleri Seçin
Topraklı kablo ve prizler, son yıllarda elektrik tesisatlarıyla ilgili yönetmeliklerde zorunlu kılınmıştır. Topraklı prizler, kullanılmayan elektriğin sirküle olmasını önlediği için yüksek oranda tasarruf sağlar. Ayrıca bu prizler güvenlik açısından da daha avantajlıdır. Topraklı priz kullanarak hem tasarruf sağlayabilir hem de çalışma alanlarınızda elektrikten kaynaklanan iş kazalarını büyük ölçüde önleyebilirsiniz.
4. Aydınlatma Sistemlerinde Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Aydınlatma, enerji tüketiminde en çok dikkat edilmesi gereken konulardan biridir. İşyerlerinin enerji tüketimi üzerine yapılan araştırmalar, aydınlatma sistemlerinin enerji tüketiminde ciddi bir payı olduğunu göstermektedir. Dolayısıyla, elektrik enerjisinde tasarruf sağlamak için aydınlatma sistemlerinin doğru seçilmesi ve doğru kullanılması son derece önemlidir.
LED Sistemleri Tercih Edin
Floresan aydınlatmalarının ciddi enerji tüketimine sebep olduğu bilinmektedir. Özellikle geniş bir çalışma alanınız varsa floresan ışıklarından uzak durmanız faydalı olacaktır. Floresanlar yerine LED ışıkları kullanarak enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz. LED ampuller, daha az enerji tüketerek daha yüksek performans gösteren bir yapıdadır. Bu ampulleri tercih ederek, elektrik faturanızda ciddi bir fark yaratabilirsiniz.
Led Tabela Kayan Yazı Kaç Watt Çeker? diye merak ediyorsanız size bu hususu tüm detaylarıyla anlattık. Led Tabela Kayan Yazı Kaç Watt Çeker? sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
LED ışıklarının sadece enerji tüketimi bakımından avantajlı olmadığını belirtmek gerekir. Floresan ışıklarının şiddeti sürekli olarak değişebilir. Bu da performans bakımından bir dezavantaj yaratır. Bu ampuller daha erken bozulacağı için sıklıkla değiştirmek gerekir. Fakat LED ışıkların kullanım ömrü floresanlara göre en az 10 kat daha uzundur. LED ürünlerin kullanım ömrünün uzunluğu ve düşük enerji tüketimleri, enerji tasarrufu konusunda en büyük yardımcınız olacaktır. Ayrıca aydınlatma bakımından daha yüksek performans gösterirler ve ışık oranı değişmeden aydınlatma sağlayabilirler.
Tüm bunlarla birlikte, LED aydınlatmalar ışık dağılmasını, dolayısıyla ışık kirliliğini önleyen bir yapıdadır. Sunduğu renk, ışık gücü ve boyut çeşitliliğinden dolayı ihtiyacınızı tam karşılayabilmekte olan diğer ışıklandırma seçeneklerine göre bir avantaj sağladıklarını unutmamak gerek. Bu sebeple işyerlerinde LED aydınlatmalar kullanmanız, tasarruf ve çevre dostu tüketim bakımından faydalı olacaktır.
5. Isıtma Sistemlerini Verimli Kullanın
- İşyerinde çalışmaların sürdürülebilmesi için belli bir ısının olması gerekir. Isıtma sistemleri ise elektrik, su ve gaz sirkülasyonuyla çalışır. Dolayısıyla enerji tasarrufu sağlamanın yolu büyük ölçüde ısıtma sistemlerini doğru seçmekten ve doğru kullanmaktan geçer. Isıtma sistemleriyle ilgili belli hususlara dikkat ederek, işyerinizde ciddi anlamda enerji tasarrufu sağlayabilir ve mekân ısısını verimli bir biçimde ayarlayabilirsiniz.
- Ofislerde kışın ideal sıcaklık 18 derece, yazın ise 24 derecedir. Kalorifer, klima gibi ısıtma sistemlerini bu ideal sıcaklıkları koruyacak biçimde ayarlayabilirsiniz. Bu sayede hem işyerlerinizde ısınma problemini ortadan kaldırabilir hem de ciddi bir enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz. Bu miktarlardan 1-2 derece daha düşük ve yüksek sıcaklıkları tercih ederek bir miktar daha tasarruf sağlamanız mümkündür.
- Akıllı ısıtma sistemlerini kullanmak tasarruf açısından büyük avantaj yaratacaktır. Mümkünse ortam ısısını algılayıp ideal sıcaklığı ayarlayacak sistemler seçmelisiniz. Birçok klima bu özelliğe sahiptir ve ortam sıcaklığını belirlenen dereceye ayarlayabilir. Kombi ve kalorifer için de ortamı belli bir ısıda tutmaya yarayan ekipmanlar bulunmaktadır. Bunları kullanarak enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz.
- Kombi ve klima gibi ısıtma sistemlerini seçerken mutlaka tasarruflu ürünleri kullanmalısınız. Elektrik, su ve gaz tüketimini düşük seviyede yaparak yüksek performans sağlayan birçok sistem bulunmaktadır. Enerji tasarruflu ürünleri tercih ederek, düşük maliyetle sürekli ısınma ve yüksek performans sağlamanız mümkün olacaktır.
- Isı yalıtımı enerji tasarrufu için son derece önemlidir. Bulunduğunuz yerde yalıtım yoksa, ısının önemli bir kısmı dışarı doğru sirküle olacağı için ciddi bir masrafa ve bu masrafa karşı verimsizliğe yol açacaktır. Eğer binanızda yalıtım yoksa mutlaka yaptırmanız gerekir. Eğer binaya yalıtım yaptırma imkanınız yoksa, ticari alanınızın pencere ve kapılarının düzgünce yalıtılmış olduğundan emin olmalısınız. Yalıtım aynı zamanda kanuni bir zorunluluktur. İç ve dış yalıtım yaptırarak, çalışma alanlarınızı sıcak ve soğuk hava akımlarında koruyabilir ve enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz.
6. Doğal Işıktan Yararlanın
Eğer iş yerinizin doğal ışık kaynağına bir ulaşımı varsa, çalışanlarınıza gün ışığının yeterince bulunduğu zamanlarda ışıkları kapatmayı önerebilirsiniz. Eğer bunu düzenli olarak yapmayı başarırsanız her ay %10 ile %40 oranında gereksiz ışıklandırmadan doğan enerji tüketimini engelleyebilirsiniz. Yapacağınız enerji tasarrufu ile çalışanlarınızın ve sizin doğal gün ışığı ile çalışma şartlarınızın kalitesini arttırdığınızı ve iş yerinizde bulunanların moralinde pozitif bir etki yaratabilirsiniz.
Eğer yeni bir işyeri açıyorsanız işyerinizin projesinde çalışan ustalar ve uzmanların değeri işte burada ortaya çıkacaktır. İş yerinizin bulunduğu konum ve iklim gereğince doğal ışıktan en verimli şeklide yararlanmanız onların elinde olacaktır. Doğal ışıktan yararlanmak için pencere ve kapı seçeneklerini değerlendirirken gereken ışık miktarını, tasarlanan çalışma alanın tasarımını ve mahremiyet ihtiyaçlarını akıllardan çıkarmamak gerek. Doğal ışık kaynaklarına ulaşımınız, belirlenen ihtiyaçlarınız için yeterli olmazsa iç mekânı parlak renkler ve yansıtıcı yüzeylerle kaplamak ışık ihtiyacınızı gidermekte yardımcı olacaktır.
Sonuç olarak, doğal ışığın mümkün olduğu mekanlarda güneşten yararlanmak; ısıtma, aydınlatma ve havalandırma sistemlerinizi günümüzün en son belirlenen standartlarında tutmak sizin sorumluluğunuzda. Bu sorumluluğu yerine getirdiğiniz andan itibaren işyerinizin masraflarını minimuma indirmekle iyi bir yönetici, dünyaya bıraktığınız karbon ayak izinizi küçülterek bilinçli bir marka sahibi olabilirsiniz. Bu sorumlulukları yerine getirmek ne yüksek miktarlarda bütçe ne de uzun zaman dilimleri gerektirir. Doğru yerlerden alacağınız yardımlar hem süreci hızlandıracak hem de doğru hizmeti aldığınızdan emin olmanızı sağlayacaktır.