Genel

Led Ekran

led-ekran

LED Ekran

Kabinlerin üst üste yan yana dizilimiyle LED EKRAN elde edilmiş olur. Piksellerin modülleri, modüllerin kabinleri ve kabinlerinde led ekranları oluşturduğunu basitçe söyleyebiliriz. LED ışık yayan bir elektronik devre elemanıdır. Işık yayan diyot olarak Türkçeye çevrilen Light Emitting Diode kavramının baş harflerinin kısaltılmasıyla karşımıza çıkan LED ekranlar marka tanıtımlarında en çok kullanılan yöntemlerin başında gelmektedir. Elektrik enerjisini ışığa dönüştüren led ekranlar daha kaliteli ses ve görüntü sağlamaya yarar.

LED Ekran Ne İşe Yarar?

Led ekranlar elektrik enerjisini ışık enerjisine dönüştürüp daha kaliteli ve yüksek çözünürlüklü görüntü ve ses elde etmemizi sağlar İç ve dış mekân aydınlatmalarında veya birçok teknolojik cihazda kullanılan led ekranlar reklam sektöründe de led tabelalarda kullanılmaktadır. Enerji verimliliği açısından dikkat çeken led ekranlar boyut, bağlantı, hız gibi avantajlara sahiptir. Uzun ömürlü ve sağlam olmaları led ekranların kullanımını arttırmaktadır. Günümüzde müşterilerin en fazla dikkat ettiği husus olarak karşımıza kalite çıkmaktadır. Bu yüzden led ekranların sağladığı yüksek kontrast, yoğunluk ve parlaklık daha iyi görüntü ve ses kalitesi yansıtması açısından önemlidir. Led ekranlar doğal bir ışık yayılımı sağladığı için parıltı gölge ve yansımayı azalır.

Tarihçesi

Led ekranların tarihi yaklaşık yüzyıl öncense dayanır. 1920 yılına gelindiği zaman dönemin Sovyet Rusya’sında Oleg Vladimirovich Losev isimli bir radyo teknikeri radyo alıcılarında kullanılan diyotların ışık yaydığını gördü. Çeşitli deneme ve deneyler sonucunda ise 1927 yılında yayınladığı makale ile birlikte led teknoloji tüm dünyaya ilan edildi. Günümüzdeki mantığıyla kullanılan led ekranlar ise 1962 yılında pratik yani faydacı felsefeye sahip Amerika Birleşik Devletlerinde geliştirilerek sektörde ticari amaçla kullanılmaya başlandı. Tarihsel gelişime bakılınca ilk başlardaki renk seçeneği kırmızıydı. Bu sebeple ışık miktarı yetersizdi. Süreç içerisinde yarı iletkenlerde yayılan ışık ile ilgili bilgi artışı ile yeşil ışık keşfedilmiştir. Bu sayede kırmızı ışığın yanına yeşil ışık eklenmiştir. Ledlerin ışık verimliliği de zamanla arttırılmıştır. Televizyon bilgisayar ve telefon teknolojisinde sıkça kullanılmaya başlanan ve günümüzde vazgeçilmez bir ürün haline gelen led ekranlar reklam panolarında neon lambalara alternatif olarak kullanılabilmektedir. Ve bugün aydınlatma dâhil o kadar çok geniş alanda kullanılmaktadır.

LED Ekran Teknolojisi Nedir?

Led ekran teknolojisinin çalışma prensibini anlamak için altında yatan teknoloji ile ilgili bilmemiz gereken birkaç kavram mevcuttur. Diyot kavramı dediğimiz zaman iki yarı iletkenin (P ve N tipi ) birleşimiyle oluşur. Bu diyotlar ise doğrultmaç ve sinyal olmak üzere ikiye ayrılır. Sinyal diyotları radyo frekans devrelerinde kullanılır. Yukarıda sözünü ettiğimiz bu diyotların ışık yaydığı keşfedilince ilk başta ışık kaynağı olarak kullanılmaya başlanmıştır. Zamanla bu led ekranlara evirilmiştir.

LED Ekranlar Nasıl Çalışır?

Led ekranlar led yongası üzerinden geçen bir akımın doğrudan ışık üreten bir yarı iletken prensibi ile çalışır. İçerisinde bulunan materyal bulunduğu aktif katmana bağlı olarak belirli bölümde ışık yayarlar. Daha basit anlatımla üretilen tek renk ışık aktif katmanda kullanılan materyale göre renk oluşturulur. Bu materyal ışık rengini belirler. Beyaz ışık üretimi için ise iki yöntem kullanılır. Yeşil renk veren ledlerin içinde nitrojen bulunmaktadır. Nitrojen miktarı arttırıldıkça sarı olmaktadır. Kırmızı renk elde etmek için ise çinko ve oksijen kullanılmaktadır. Bu sayede led ekranlar çalışmış olurlar.

LED Ekran Özellikleri Nedir?

LED ekranlar yüksek ışık gücüne sahip ve uzun ömürlüdürler. Özellikle dış mekânlarda kullanılan led ekranlar güneş ışığının dezavantajından etkilenmemektedirler. Bu özellikler verimlilik artışını sağlar. Yüksek teknolojik katmanları sayesinde olumuz hava koşullarından etkilenmeyen led ekranlar çeşitli sektörlerde yoğun olarak kullanılmaktadır. Bu ekranları çevremize göz gezdirdiğimiz zaman rahatlıkla görebiliriz. Led ekranların bu geniş kullanım ağı ile birlikte en çok tercih edilen sektörlerin başında da reklam piyasası gelmektedir. Marka tanınırlığını en üst seviyede tutmak isteyen firmalar led ekranlarla bu isteklerini çok kolay yerine getirebilmektedir.

LED Ekran Türleri

Led ekran teknolojisinin mantığı ve çalışma prensibini öğrendikten sonra sırada Led ekran çeşitlerini öğrenmek var. Makalemizin bu bölümünde ise Led ekran çeşitlerini başlıklar halinde öğreneceğiz.  LCD ve Led ekran ile OLED ekranlar arasındaki farklara kadar merak ettiğiniz tüm led akran çeşitleri ile ilgili bilgileri makalemizin kalan bölümlerinden öğrenebilirsiniz.

OLED Ekran Nedir?

OLED ekranı diğer led ekran türlerinden ayıran en önemli özellik sıfırdan ışık üretebilme özelliğidir. İçerisinde birden fazla ince film tabakası ve iki yarı iletken bulunan OLED ekranlar elektrik şiddetine göre renk değiştirir. Çalışma prensipleri LCD gibi olmasına rağmen Led ekranlara daha yakındır. Transparan ekran üretilebilir. Yüksek parlaklık ve mükemmel görüntü kalitesi sağlar. İnce olduğu için her türlü esnek yapıda kullanılır ve tercih edilir.

IPS LED Ekran Nedir?

İçerisinde LCD ekranlara nazaran çok daha fazla elektrot ve kristal barındıran IPS Led ekranlar bu sayede canlı görüntü sağlar. Kusursuz görüntü arayanların en fazla tercih ettiği led ekran çeşididir. Açılımı In-Plane Switching olan IPS L ed ekranlarda bakılan açı değişse hadi ufak oynamalar dışında görüntü sabit kalır. En büyük avantajı ise basınçtan etkilenmez. Diğer ekranlar basınca maruz kaldığı zaman görüntü kaybına uğrayabilirken IPS ekranlar bu kayba uğramazlar.

Amoled Ekran Nedir?

Her pikselin ayrı ayrı aydınlandığı led ekran türüne ise Matrix Organic Light-Emitting Diode yani AMOLED ekran denir. Zamanla parlaklıklarını yitirdikleri için diğer led ekran türlerine göre daha kısa ömürlüdürler.

Full HD LED Ne Demek?

Led ekran teknolojisinde High Definition olarak kayda geçen HD led ekranlar yüksek çözünürlüklü led ekran anlamına gelmektedir. 1280×720 pikselden başlangıcı bulunan HD led ekranlar bu seviyenin altında kalırsa hd özelliğini kaybeder. Full High Definition yani Full HD ise led ekran piksel başlangıcının maksimum seviyede olması durumunda oluşmaktadır. Bu da 1920 x1080 pikselden oluşur.

Micro LED nedir?

Teknolojiyi yakından takip edenler geçtiğimiz aylarda Apple’ın OLED led ekranlar yerine Micro Led ekranlar kullanacağını yazılı ve görsel basından öğrenmiştir. Temelde OLED teknolojisini prensip alan micro led ekranlar ince paneller üretilmesine olanak sağlıyor. Bu şekilde her bir piksel doğrudan kendini de aydınlattığı için ek bir aydınlatma mekanizmasına ihtiyaç duymuyor. Enerji tasarrufunda OLED led ekranlara oranla %50 verimlilik sağlayan micro led ekranlar fiyat performansı açısından sınıfta kalıyor.

LCD ile LED arasındaki farklar nelerdir?

Likit Kristal Ekran anlamına gelen LCD ve led ekranlar temel mantık açısından aynı teknoloji üzerine inşa edilmiştir. Fark ise LCD ekranların arka aydınlatmasında floresan ışık kullanılıyor olmasıdır. LED ekranlar ise aydınlatma tekniklerine göre üçe ayrılmaktadır.

LCD ve plazma arasındaki fark nedir?

Eski tüplü televizyonların çalışma prensibiyle aynı mantığa sahip olan Plazma ekranlar kontrast ve parlaklık açısından LCD ekranlardan çok öndedir. Enerji tüketimi olarak LCD ekranlar plazma ekranlardan daha az enerji tüketimi yapmaktadır. LCD ekranlarda çok fazla gri tonunun bulunmasından görüntü renklerinin daha sönük algılanmasına neden olur. Bu açılardan bakıldığı zaman Plazma ekranlar daha avantajlı olarak görülebilir.

OLED mi iyi LCD mi?

Bu sorunun cevabı görüntüleme açısında saklıdır. OLED ekranlar LCD ekranlara göre daha iyi bir açıya sahiptir. LCD ekranlar 180 dereceye yayılım yapamadığı zaman görüntülerde bozulmalar oluşur. Bu bozulmalar ise kalite standartlarına dikkat eden firmaların tercihini OLED ekranlardan yana kullandırır.

Led Ekran Ürünlerimize Göz Atmak ister misiniz? En yüksek kalite ve uygun fiyatlarımızı incelemek için tıklayınız.

İlgili Yazılarımız